Legislacja

Stawka podatku akcyzowego w wysokości 0 zł na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5 % objętości

Projekt ustawy dotyczy obniżenia stawki podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5% objętości do wysokości 0 zł.

Akcyza Na Cydr 2
Stawka Podatku Akcyzowego W Wysokości 0 Zł Na Cydr I Perry O Zawartości Alkoholu Nieprzekraczającej 5 % Objętości.

Co to jest cydr i perry?

Cydr jest fermentowanym napojem niskoalkoholowym na bazie jabłek. Perry produkowane jest z gruszek. Cydr jest napojem popularnym szczególnie we Francji i Hiszpanii, a także w Wielkiej Brytanii. Sporą popularność zdobywa także w Europie Środkowej, np. w Austrii, Niemczech oraz krajach bałtyckich.

Produkcja lekkiego napoju alkoholowego to szansa na zagospodarowanie nadwyżek jabłek przez polskich sadowników tam, gdzie uprawia się je na większą skalę, np. w rejonie Grójca, w Łódzkiem, w dolinie dolnej Wisły czy na Dolnym Śląsku.

Podatek akcyzowy na cydr i perry

Posłowie Janusz Kowalski i Marek Suski w projekcie ustawy o zmianie ustawy o podatku akcyzowym proponują wprowadzenie zerowej stawki podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu, która nie przekracza 5% objętości.

Obecnie, zgodnie z art. 96 ust. 4 pkt 1 ustawy o podatku akcyzowym, produkty te objęte są stawką 97 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu. Pozostałe napoje opodatkowane są stawką podatku akcyzowego w wysokości 245 zł od 1 hektolitra gotowego wyrobu.

Poseł Janusz Kowalski, jako wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi, doprowadził w 2023 r. do obniżenia akcyzy dla małego producenta napojów fermentowanych – 50% akcyzy tam, gdzie produkcja nie przekracza 1000 hektolitrów w roku kalendarzowym.

Produkcja jabłek w Polsce w latach 2022-2024

Zgodnie z informacjami Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – Państwowego Instytutu Badawczego, zbiory jabłek w 2022 r. w Unii Europejskiej wyniosły 11,9 milionów ton, z czego aż 4,2 miliony ton wyprodukowano w Polsce! To plasuje nasz kraj na pierwszym miejscu w Unii Europejskiej!

W roku 2023 Polska również była producentem numer 1 jabłek w UE z wynikiem 3,9 milionów ton). Za nią plasowały się Włochy (2,3 miliony), Francja (1,9 milionów) i Niemcy (0,9 milionów).

Według prognoz produkcja jabłek w Polsce w 2024 r. wyniesie 3,2 milionów ton, czyli 17% mniej, niż w 2023 r., a produkcja gruszek o 6% mniej – 74 tysięcy ton. Uprawę jabłoni zadeklarowało w 2024 r. 34 109 rolników na powierzchni 105 tysięcy hektarów. Z kolei uprawę grusz zadeklarowało 3344 rolników na powierzchni 4 tysięcy hektarów.

Jakie będą skutki proponowanych zmian?

Według danych pochodzących z rynku, cydr produkuje tylko kilkunastu z około 50 tysięcy sadowników. Główną przyczyną takiego stanu rzeczy są regulacje prawne, które ograniczają opłacalność produkcji cydru w Polsce.

Szacuje się, że produkcja cydru i perry mogłaby wzrosnąć do poziomu 50–70 milionów litrów w skali roku, co pozwoliłoby na zagospodarowanie 70–90 tys ton jabłek.

Konsekwencją planów wprowadzenia zerowej stawki było również zwolnienie cydru i perry z obowiązku banderolowania już w 2023 r. Doprowadziło to do obniżenia kosztów kontroli i dystrybucji banderol. Jest to związane również ze zniesieniem barier technicznych związanych z uzyskiwaniem, przechowywaniem banderol oraz umieszczaniem banderol na butelkach takich napojów. Zmiana ta jest istotna szczególnie dla najmniejszych producentów tych wyrobów. Zniesienie banderol dla takich wyrobów przyczyni się również do zbliżenia rozwiązań prawnych w stosunku do produktów substytucyjnych – tj. piw oraz mieszanin piwa z napojami bezalkoholowymi.

Obecnie obowiązująca stawka akcyzy na cydr i perry wynosi 97,00 złotych za 1 hektolitr gotowego wyrobu. Zerowa stawka podatku akcyzowego na cydr i perry o zawartości alkoholu nieprzekraczającej 5% objętości spowoduje szacunkowo utratę wpływów budżetowych z tytułu akcyzy o około 6 mln zł rocznie w pierwszym roku obowiązywania projektu. Projekt ustawy nie będzie miał wpływu na budżety jednostek samorządu terytorialnego.

Więcej tutaj: https://shorturl.at/Dy2mB

Udostępnij na social media

Porozmawiajmy

Janusz Kowalski informuje, że świadcząc usługi korzysta z technologii przechowującej i uzyskującej dostęp do informacji w urządzeniu końcowym użytkownika, w szczególności z wykorzystaniem plików cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.
zamknij