Wprowadzamy systemowe rozwiązania chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych!
Z inicjatywy Janusza Kowalskiego przygotowany został projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Celem nowelizacji rozporządzenia jest wprowadzenie zasad stosowania określeń́ „szynka”, „wędlina”, „wędzonka”, i „kiełbasa”. Projektowane przepisy pozwolą̨ na ochronę określeń stosowanych zwyczajowo do opisu produktów mięsnych.
Zgodnie z rozporządzeniem, nazw:
- szynka
- wędlina
- wędzonka
- kiełbasa
będzie można używać tylko dla towarów wyprodukowanych z mięsa.
Projekt został skierowany do konsultacji społecznych, ale już ten moment spotkał się z pozytywną oceną branży.
Przedstawiciele branży mięsnej:
- Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki
- Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki
- Tomasz Obszański Przewodniczący Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych „Solidarność”
- Wiesław Różański Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Dariusz Goszczyński Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
- Tomasz Parzybut Prezes Zarządu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej we wspólnym piśmie odpowiadają: „Branża mięsna długo oczekiwała na wprowadzenie działań skutkujących zakazem nazewnictwa produktów roślinnych określeniami mięsnymi. Projekt rozporządzenia z dnia 5 grudnia 2023 roku jest bez wątpienia słusznym kierunkiem.”
Proponowane zasady znakowania przyczynią się do zapewnienia ochrony interesów konsumentów dając im możliwość dokonywania świadomego wyboru spożywanej przez nich żywności, a także ochrony rynku produktów mięsnych.