Aktualności

Wprowadzamy systemowe rozwiązania chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych!

Z inicjatywy Janusza Kowalskiego przygotowany został projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Celem nowelizacji rozporządzenia jest wprowadzenie zasad stosowania określeń́ szynka, „wędlina”, „wędzonka”, i „kiełbasa”. Projektowane przepisy pozwolą̨ na ochronę określeń stosowanych zwyczajowo do opisu produktów mięsnych.

Zgodnie z rozporządzeniem, nazw:

  • szynka
  • wędlina
  • wędzonka
  • kiełbasa

będzie można używać tylko dla towarów wyprodukowanych z mięsa.

Projekt został skierowany do konsultacji społecznych, ale już ten moment spotkał się z pozytywną oceną branży.

Przedstawiciele branży mięsnej:

  • Prezes Zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego Jerzy Wierzbicki
  • Prezes Zarządu Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego Jacek Zarzecki
  • Tomasz Obszański Przewodniczący Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego Rolników Indywidualnych „Solidarność”
  • Wiesław Różański Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Dariusz Goszczyński Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa – Izba Gospodarcza
  • Tomasz Parzybut Prezes Zarządu Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej we wspólnym piśmie odpowiadają: „Branża mięsna długo oczekiwała na wprowadzenie działań skutkujących zakazem nazewnictwa produktów roślinnych określeniami mięsnymi. Projekt rozporządzenia z dnia 5 grudnia 2023 roku jest bez wątpienia słusznym kierunkiem.”

Proponowane zasady znakowania przyczynią się do zapewnienia ochrony interesów konsumentów dając im możliwość dokonywania świadomego wyboru spożywanej przez nich żywności, a także ochrony rynku produktów mięsnych.

Udostępnij na social media

Porozmawiajmy

Janusz Kowalski informuje, że świadcząc usługi korzysta z technologii przechowującej i uzyskującej dostęp do informacji w urządzeniu końcowym użytkownika, w szczególności z wykorzystaniem plików cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na ich używanie.
zamknij